Introitus – ‘Anima’

Progress Records

Rating: 9.5

cover_111491582014_r

Introitus is de Kelly Family van de progrock. Bij de Zweedse familie Bender is de muziek met de paplepel ingegoten. Stamvader Mats (toetsen), zijn echtgenote Anna (zang) en de kinderen Mattias (drums) en Johanna (percussie en zang) hebben met ‘Anima’ opnieuw een schitterende plaat uit hun collectieve veren geschud.   

Met de hulp van drie “buitenfamiliale” muzikanten zetten ze een erg symfonische sound neer. Ofschoon gewone stervelingen, kennen de Benders het geheim van de godenburcht Asgard, met de stem van Anna als aanhorige gotische toren. Nergens bekruipt je het gevoel dat dit Walhalla bij elkaar geplakt en geknutseld is. Alles loopt zo soepel in elkaar over dat er zich een organische eenheid vormt die zich kan meten met de groten uit de seventies.

En Mats Bender is een begaafd toetsenist. Hij kan zich gerust meten met veteraan en landgenoot Hans Lundin (Kaipa) en steekt zelfs Rick Wakeman naar de kroon. Zijn klankkeuze is formidabel. Nergens overlaadt hij de melodie en steeds speelt hij in dienst van het geheel. Hij en tweede keyboardspeler Henrik Björlind slagen erin om zonder egotripperij toch duidelijk aanwezig te zijn in het bandgeluid.

Zoals het Introïtus – een koraal bij de intrede van de priester – op voorganger ‘Elements’ een structureel gegeven was, zo ontrollen zich tussen de boeksteunen Initiare en Exire vijf exquise composities. Broken Glass, Who Goes There of de zinderende titelsong, symfonische prog wordt nauwelijks beter dan dit. Wat een geweldige melodielijnen en spanningsbogen, een volmaakt evenwicht tussen emotie en techniek.

Als producer geeft Bender graag ruimte aan de anderen en houdt zo steeds het totale plaatje voor ogen. De stemmen van de vrouwelijke Benders tillen dit album naar een hoger, mystiek niveau. Lead gitarist Pär Helje soleert de sterren van de hemel. Drummer Mattias Bender voegt dynamische accenten toe, terwijl bassist Dennis Lindkvist beneden een stevige groove legt. Na ‘Elements’ is ook deze derde worp van de Benders een overtuigende gooi naar de top.

Christoph Lintermans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s